Home » Ventilatoare » Ventilatoare industriale » Ventilatoare axiale

Ventilatoare axiale

Cerere informatii

Ventilatoare axiale/elicoidale

Se numesc ventilatoare axiale din cauza direcției fluxului de aer absorbit sau emis. Palele ventilatorului se rotesc în jurul axului central și generează un flux de aer care circulă de-a lungul axului pe care sunt montate.

Ventilatoarele axiale pot fi montate în: tubulatură, fereastră, perete, acoperiș. Se construiesc pentru aplicații speciale ventilatoare axiale în cot, la care motorul electric este în afara curentului de aer.

Antrenarea ventilatoarelor axiale se face la fel ca și cea a ventilatoarelor radiale, cuplarea directă și cu cuplaj elastic fiind utilizate pentru debite și presiuni mici, iar cea cu curele trapezoidale, pentru debite și presiuni mari. Ventilatoarele pot avea palete fixe sau reglabile și pot fi prevăzute cu dispozitive de reglare a debitului. În cazuri speciale, pentru mărirea sarcinii dezvoltate, se poate realiza montarea în serie contra-rotor, la care rotoarele sunt acționate independent

Ventilatoarele axiale au o capacitate ridicată de a face să circule mase de aer, dar fluxul de aer pe care îl generează nu are o presiune prea mare. De aceea nu au nevoie de prea multă energie pentru a funcționa.

Datorită acestor caracteristici ventilatoarele axiale sunt potrivite pentru aplicații generale care implică simpla mutare a unor mase mari de aer dintr-o parte în alta, răcirea unor spații închise (inclusiv carcasele de calculator – ventilatorul dintr-un computer nu e altceva decât un ventilator axial miniaturizat, care înlocuiește aerul fierbinte de la suprafața componentelor cu aer mai rece din exteriorul carcasei de computer) sau ventilarea unor spații deschise mari, cum ar fi halele de producție sau depozitare. Aplicațiile ventilatoarelor axiale sunt enorm de multe și o enumerare completă a lor e pur și simplu imposibilă. Popularitatea lor e dată de faptul că pot fi montate în spații dintre cele mai diverse și pot îndeplini fără probleme sarcini lipsite de complexitate.

Ventilatoarele axiale/elicoidale se folosesc cu aspiratie si refulare libera sau in conducte scurte sau medii.

Clasificarea ventilatoarelor axiale

La acest tip de ventilatoare aspiratia si refularea se realizeaza axial, adica in paralel cu axul rotorului.

Dupa montaj - In functie de tipul de montaj, exista ventilatoare axiale in tubulatura (cunoscute si sub denumirea de in-line), de fereastra si ventilatoare axiale de perete, de acoperis si ventilatioare de tavan.

Dupa modul de actionare - Dupa aceasta caracteristica, clasa ventilatoarelor axiale se imparte in cele care functioneaza cu cuplare directa, ventilatoare cu actionare pe curele trapezoidale si in cele cu cuplaj elastic.

Dupa tipul turbinei - Ventilatoare axiale cu palete fixe sau ventilatoare axiale cu paletele reglabile sau mobile.

Dupa debitul de aer - Debit de aer fix sau debit variabil, respectiv reglabil.

Dupa destinatii speciale - Ventilatoare axiale anticorozie, antiex, dedicate utilizarii in medii ce le supun unor temperaturi ridicate, pentru evacurea de fum, precum si pentru recuperarea caldurii.

Dupa domeniul utilizarii - Ventilatoare axiale pentru uz rezidential, industrial si comercial.

Descărcare cataloage ventilatoare axiale

HA.pdf HA.pdf 646 kB
HB.pdf HB.pdf 1054 kB
HGT_HGTX.pdf HGT_HGTX.pdf 7147 kB
HH.pdf HH.pdf 722 kB
HHP.pdf HHP.pdf 669 kB
HI.pdf HI.pdf 746 kB
HJB.pdf HJB.pdf 730 kB
HJBPA.pdf HJBPA.pdf 906 kB
HM.pdf HM.pdf 1197 kB
HTP.pdf HTP.pdf 4481 kB