Home » Ventilatoare » Ventilatoare industriale » Ventilatoare ATEX pentru medii explozive

Ventilatoare ATEX pentru medii explozive

Cerere informatii

Ventilatoare (ANTIEX) ATEX pentru medii explozive

Ventilatoare axiale, axiale tubulare, axiale de extractie, centrifugale, de acoperis, cu certificare ATEX si cu posibilitate de marcaj Ex e. Ex d. Ex tc si Ex tb. Certificare ATEX. CEE ExII2G Ex e rezistent la explozii si CEE ExII2G Ex d rezistent la flacari sau Ex tc o Ex tb pentru functionare in zone cu pericol crescut de incendii.

Ventilatoarele ATEX sunt construite si certificate in conformitate cu Directiva ATEX 94/9/CE si 2014/34/UE. Aceste ventilatoare sunt adecvate pentru instalarea in zona 1/21, zona in care este necesara garantarea unei sigurante ridicate impotriva exploziilor datorate prezentei gazului inflamabil (II2G) si/sau pulberilor inflamabile(II2D/II2GD).

Aceste ventilatoare sunt certificate de IMQ in conformitate cu EN 14986 (Certificat IMQ 10 ATEX 017 X). Sunt adecvate pentru toate aplicatiile industriale ce implica risc de explozie.

Ventilatoarele antideflagratie pentru atmosfere potential explosive sunt fabricate si testate in conformitate cu Directiva 94/9/EG (ATEX 100a) reglementeaza subiectul “Protectie importiva exploziilor” in intreaga Uniune Europeana. Aspiratia sau evacuarea pot fi prevazute cu protectii, daca este cazul, pentru a preveni caderea sau aspiratia particulelor straine. Protectia trebuie sa intalneasca cerintele EN 13857.

Motoare electrice antiex:

Motoare electrice antiex, conform standardelor IEC 60079-0, IEC 60079-1, IEC 60079-7
Clase: Ex-d, Ex-de
Dimensiuni gabarit motoare antiex 63 ÷ 315
Categorie antiex (ATEX) 1M2, 2G, 2GD
Mtoare antiex Grupa I (minerit), IIB, IIC
Motoarele electrice antiex pot avea clasa de temperatura T3, T4, T5, T6
Motoarele electrice sunt conform normelor IEC 61241-0, IEC 61241-1 A21 - tD
Clasa de protectie IP55, IP65
Motoarele electrice antiex pot avea temperatura maxima[°C] T150, T135, T100 sau T85
Motoarele electrice sunt conform normelor IEC 60034-1,5,6,7,8,9,12,14, IEC 60072
Putere motoare electrice antiex intre 0.12 si 200 kW
Motoare electrice trifazate cu una sau doua viteze (motoare electrice antiex cu polaritate dubla)
Motoare electrice antiex monofazate (gabarit 63-100)

DIRECTIVA ATEX

DIRECTIVA ATEX 94/9/EC

ATEX (ATmosfere EXplozibile – 94/9/EC) standardul european ce reglementează condiţiile de utilizare a echipamentelor în zone cu pericol de explozie

Directiva ATEX 94/9/CE a devenit obligatorie la 1 iulie 2003 si este una dintre directivele care ilustrează noua abordare a problemelor legate de etichetarea CE

Aceasta directivă reglementează legislația din diferite state în ceea ce privește produsele electrice și mecanice destinate utilizării într-o zonă care ar putea deveni explozivă datorită prezenței substanțelor inflamabile.

De exemplu:
- minele subterane,
- uzinele petrochimice,
- uzine de producție a energiei
- spații utilizate pentru depozitare substante inflamabile
- ateliere de tâmplărie,
- ateliere de vopsitorie

Zona cu pericol de explozie

Atmosfera potenţial explozivă este creată atunci când apare posibilitatea unei explozii, ca urmare a realizării unui amestec gaz/aer, vapori/aer, praf/aer sau alte combinaţii inflamabile.

O explozie reprezintă o reacţie chimică bruscă a unui material inflamabil cu oxigenul însoţită de eliberarea unei cantităţi mari de energie. Pentru a se produce un incendiu sau o explozie trebuie să existe 3 condiţii:
1. Material inflamabil (în cantităţi suficiente)
2. Oxigen (în aer)
3. Sursă de aprindere

Materiale inflamabile pot fi prezente sub formă de gaze, vapori sau praf în medii de extracţie, manipulare şi depozitare combustibili, de utilizare solvenţi inflamabili, stocare de produse inflamabile precum vopsele, fabricare şi distribuire de pulberi (ex. făină) etc.
Protecţia primară – se referă la toate precauţiile necesare pentru prevenirea creării unei atmosfere explozive. Aceasta se poate obţine prin evitarea utilizării substanţelor inflamabile, limitarea concentraţiilor, ventilare naturală sau artificială etc.
Protecţia secundară – sunt măsurile de prevenire a aprinderii unei atmosfere explozive (eliminarea surselor de aprindere), dacă pericolul de explozie nu poate fi complet sau măcar parţial înlăturat prin măsurile de protecţie primare.

Directiva europeană 94/9/EC (ATEX 100a) a fost aprobată special pentru a standardiza metodele de protecţie la explozii. Ea specifică cerinţele cu privire la caracteristicile necesare pentru echipamentele şi sistemele protejate împotriva exploziilor. Ea garantează comerţul liber în cadrul Comunităţii Europene, după cum este specificat în Articolul 100a a tratatului stabilit între Comunitatea Europeană şi statele membre. De aici provine şi termenul ATEX 100a. Directiva se aplică tuturor mediilor industriale cu potenţial exploziv, inclusiv mine (acoperind inclusiv protecţia la praf).

De la 1 Iulie 2003, în zonele cu pericol de explozie se utilizează exclusiv produse în conformitate cu directiva ATEX. Aceasta a fost modificată faţă de varianta iniţială, prin adăugarea echipamentelor de tip non-electric, care acum au nevoie de certificare ATEX. Şi echipamentele de tip mecanic, care funcţionează în zonele cu pericol de explozie pot constitui surse de pericol. Ele vor trebui modificate ca design, dimensiuni şi poziţionare, astfel încât să nu prezinte pericol, chiar şi în cazul apariţiei unor disfuncţionalităţi.

Dispozitive obligatoriu a fi etichetate pentru utilizare în zonele cu pericol de explozie. În Uniunea Europeană sunt admise în zonele cu pericol potenţial de explozie numai echipamente electrice şi materiale care respectă directiva ATEX 100a. În baza acesteia, eticheta de identificare a produsului (Device ID) trebuie să conţină informaţii despre unde şi în care zone cu pericol potenţial de explozie se impune a fi utilizat (categoria de produs).

Clase de temperatura.

Temperatura de aprindere a unui gaz sau lichid inflamabil este cea mai joasă temperatură a suprafeţei în contact la care se produce aprinderea amestecului gaz/aer sau vapori/aer. Gazele şi vaporii inflamabili se pot clasifica în clase de temperatură prin utilizarea temperaturilor de aprindere. Temperatura maximă a suprafeţei aparatelor electrice trebuie să fie întotdeauna mai mică decât temperatura de aprindere specifică mediului unde se utilizează. Desigur că echipamentele dintr-o clasă superioară de temperatură (ex. T5) pot fi utilizate în aplicaţii unde sunt necesare echipamente dintr-o clasă de temperatură mai joasă (ex. T3).

Descărcare cataloage ventilatoare atex pentru medii explozive

AAX_ATEX.pdf AAX_ATEX.pdf 1144 kB
HBX_ATEX.pdf HBX_ATEX.pdf 862 kB
HMX_ATEX.pdf HMX_ATEX.pdf 865 kB
MAX_ATEX.pdf MAX_ATEX.pdf 1102 kB
MBPX_ATEX.pdf MBPX_ATEX.pdf 1144 kB
MBRX_ATEX.pdf MBRX_ATEX.pdf 1272 kB
MBX_ATEX.pdf MBX_ATEX.pdf 1263 kB