O perdea de aer este un echipament de ventilatie/climatizare care se montează deasupra unei intrari având ca scop principal crearea unui curent de aer (cald, rece sau recirculat) care să izoleze termic cele două zone delimitate de trecere.
Sunt echipamente moderne prevazute cu ventilatoare puternice ce produc un curent puternic de aer in zonele de acces. Sunt solutia ideala pentru spatiile cu trafic intens unde se pierde energie termica din cauza deschiderii usilor.
Prin concept, o asemenea perdea de aer se montează deasupra unei uși de intrare/zona de acces/trecere intr-o zona cu trafic intens, cum ar fi spatii publice, mall-uri, cladiri de birouri, clădiri și spații industriale, spații comerciale, etc. Perdelele de aer pot avea atât o funcție de recirculare a aerului, cât și de încălzire/racire prin intermediul schimbătorului de căldură pe apă sau electric.
În alegerea unei perdele de aer cel mai adesea trebuie să aveți în vedere amănunte precum locația de instalare, înălțimea de montaj, lățimea zonei de trecere, tipul recomandat: încălzire electrică, pe apă caldă sau fără schimbător de căldură (în recirculare), puterea în kW, debitul de aer în m³/h.
Perdelele de aer formeaza o bariera de protectie la intrarea in cladire si protejeaza impotriva patrunderii aerului rece in perioada cu temperaturi mai scazute, iar in perioada verii protejeaza impotriva prafului, fumului, vantului si a insectelor.
Avantajele si beneficiile perdelelor de aer:
Perdelele de aer creeaza un mediu de lucru confortabil, tin aerul rece afara in lunile de iarna si aerul conditionat inauntru in timpul verii. Deasemenea o perdea de aer cu agent termic maximizeaza eficienta energetica.
Investitia intr-o perdea de aer se poate recupera in timp scurt, diminuand pierderile energetice.
Perdelele de aer creeaza o bariera invizibila ce izoleaza diferite zone de temperatura fara a impiedica circulatia persoanelor si a vehiculelor. Variante de perdele de aer sunt disponibile atat pentru trape si usi mici de servire cat si pentru treceri de dimensiuni mari.
Pentru o functionare eficienta perdelele de aer trebuie sa fie prevazute in proiectul constructiei. In unele cazuri, instalarea unei perdele de aer dupa ce cladirea a fost finalizata poate fi un compromis, sau in unele cazuri nu se poate face.
Este esential sa alegi corect perdeaua de aer pentru tipul si dimensiunea de trecere necesara. Selectia corecta este simpla, perdeaua de aer trebuie sa acopere latimea zonei de tranzit, sa asigure un flux de aer corespunzator cu inaltimea de montaj a perdelei de aer.
Alti factori ce pot influenta dimensionarea pot fi expunerea usii la vant, volumul de trafic, tipul de zona de intrare cum ar fi depozit, birou, receptie, zona incarcare.
Se poate folosi o perdea de aer electrica, perdea de aer pe apa calda, perdea de aer ambientala, perdea de aer cu detenta directa.
Perdelele in recirculare sunt folosite in aplicatii uzuale sau spatii comerciale.
Daca aspectul arhitectural este foarte important, este bine sa se utilizeze unitati cu aspect stilat. O alta solutie ar fi perdelele de aer incastrate sau perdelele cu montaj in plafonul fals. Acestea trebuie sa aiba priza de aer pentru aspiratie si acces pentru intretinere si service.
Partea de automatizare si control la o perdea de aer se poate face in diverse moduri. Cel mai simplu este a utiliza un panou de comanda si control de la care se poate regla treptele ventilatorului si temperatura. In functie de aplicatie se poate folosi un programator cu interval orar, control centralizat in BMS (Building Management System) sau un contact de usa.