Home » Ventilaţie şi filtrare » Centrale de tratare aer

Centrale de tratare aer

Centrale de tratare a aerului (CTA).

De la sisteme de ventilaţie cu recuperare de căldură de mărimi medii, la centrale de tratare a aerului de mari dimensiuni, asigurâm condiţii climatice optime prin furnizarea unui mediu proaspăt, sănătos şi confortabil pentru clădiri de diferite mărimi şi pentru diverse aplicaţii.

O centrala de tratare aer (CTA) este o componenta energetic eficienta a sistemului de climatizare a unei cladiri care are rolul de a asigura ventilarea, filtrarea, incalzirea, racirea, umidificarea si/sau dezumidificarea aerului in conditii de maximizare a parametrilor tehnici de eficienta.

In functie de volumul cladirii si de necesar debitele de aer vehiculat pot fi de la 500 la 150000 m³/h. Centrala de tratare a aerului se poate monta in interiorul cladirii (intr-un spatiu tehnic dedicat sau intr-un plafon fals) sau in exteriorul cladirii (pe o terasa).

Principiu de functionare:
Rolul centralei de tratare a aerului in economia unei cladiri este acela de a asigura ventilatia si climatizarea unitara, inclusiv improspatarea si curatarea aerului.

In mod obisnuit, o centrala de tratare aer poate fi compusa din: camera de amestec, clapete de reglaj, filtru, recuperator de caldura, baterie de incalzire, baterie de racire, separator de picaturi, umidificator, ventilator, atenuator de zgomot. Cu alte cuvinte, centrala de tratare a aerului contine toate componentele necesare dintr-un sistem de ventilatie, numai ca ele sunt dispuse compact, ceea ce asigura o mai mare eficienta in gestionarea lor.

Ventilaţia este esenţială pentru o clădire.

Proiectarea unor clădiri eficiente din punct de vedere energetic atrage după sine creşterea nevoii de sisteme de ventilaţie. Clădirile eficiente energetic sunt mai bine izolate termic pentru că astfel se reduc pierderile de încălzire şi de răcire. Însă, acest lucru înseamnă că aerul din interiorul clădirii stagnează şi devine viciat.

Aerul viciat supune clădirea unui risc mai mare în privinţa apariţiei alergenilor, mirosurilor reziduale, condensului, mucegaiului şi altor neplăceri.

Eficienţă energetică.

- tehnologia de recuperare a caldurii recupereaza pana la 90% din caldura
- motorul cu eficienta maxima reduce consumul de energie
- ventilatorul cu eficienta ridicata ofera imbunatatiri substantiale ale eficientei in comparatie cu ventilatoarele standard
- logica de control eficient iti permite sa gestionezi cladirea si cinsumul de energie

Centralele de tratare a aerului sunt proiectate cu tehnologii si componente de varf pentru a imbunatati eficienta energetica si a reduce costul total de exploatare si amprenta de carbon.