Home » Ventilaţie şi filtrare » Atenuatoare de zgomot

Atenuatoare de zgomot

Sunetul in sistemele de ventilatie.

Atenuatoare de zgomot cu sectiune circulara.

Atenuatoare de zgomot cu sectiune circulara din tabla zincata si material fonoabsorbant, pentru asigurarea nivelului de zgomot in tubulaturi de ventilatie.
Material: tabla zincata cu grosimi intre 0,5 - 2 mm
Material fonoabsorbant: cu grosimea 50 - 200 mm
Diametre ø:100-1800 mm

Tipuri atenuatoare de zgomot circulare: atenuator circular rectiliniu, atenuator circular cu gabarit redus, atenuator circular de colt, atenuator circular de capat.

Atenuatoare de zgomot cu sectiune rectangulara.

Se utilizează pentru reducerea nivelului de zgomot pe tronsonul de tubulatură provocat de viteza aerului și/sau de vibrațiile sau motorul ventilatorului. Carcasa este realizată din tablă zincată, iar la interior sunt montate panouri fonoabsorbante cu lățimea cuprinsa intre 100 si 200 mm în funcție de cerința de atenuare a nivelului de zgomot și de căderea de presiune. Este livrat cu profil flanșă de îmbinare.
Culise pentru atenuarea zgomotului cu profil cadru cu perforatii, cu invelis film de sticla si placi din fibre minerale rezistente la abraziune pana la 20 m/sec. Placile din fibre minerale sunt ignifuge conform DIN 4102.

Tipuri atenuatoare de zgomot rectangulare: atenuator rectangular rectiliniu, atenuator rectangular de colt, atenuator rectangular cu inaltime mica.

Structuri fonoizolante. Incinte fonoizolante.

Atenuatoarele acustice sunt special concepute pentru a permite o funcţionare normală a sistemelor de admisie și de evacuare a aerului. Aceste capcane de sunet sunt special concepute pentru a oferi o cădere de presiune cât mai scăzută a aerului și nu influențează funcționarea instalatiilor. Sunt realizate dintr-un cadru din profile metalice pe care sunt aşezate panouri de izolare fonică. Aceste panouri pe lângă faptul că oferă absorbția sunetului sunt rezistente la foc și au caracteristici de izolare termică.

Sistemele de ventilatie au in principal rolul de a asigura conditiile de confort pentru oameni, in spatiile in care acestia isi desfasoara activitatea. Factorii care contribuie la atingerea conditiilor de confort, de altfel parametri tinta in activitatea de proiectare, sunt usor de intuit: temperatura, umiditatea, viteza curentilor de aer precum si calitatea aerului. Un alt element, cel putin la fel de important, lasat deseori in plan secund si avand efecte din cele mai neplacute este nivelul de zgomot generat si transmis prin sistemele de ventilatie.

Indiferent daca este vorba despre zgomotul generat in sistem sau doar transmis prin intermediul acestuia, trebuie luate masuri pentru a nu permite ca acesta sa ajunga in spatiile deservite. Nivelul de zgomot trebuie sa aiba un rol determinant in stabilirea vitezelor din sistem, chiar daca uneori acestea vor avea valori prea mici din punct de vedere al optimului economic.

Metode de reducere a nivelului de zgomot in sistemele de ventilatie si climatizare.

In cladiri exista mai multe surse de producere a zgomotului legate de sistemul de ventilatie. Pe de o parte sunt echipamentele in miscare (ventilatoare, pompe, chillere, motoare) iar pe de alta parte zgomotul generat de trecerea aerului prin sistemul de distributie (tubulatura, fitinguri, clapete, grile si difuzoare). Nu sunt de neglijat nici sursele de zgomot cu generare datorate impactului puternic al aerului de suprafetele sistemului.

Inainte de a reduce nivelul de zgomot generat de toate aceste surse cu ajutorul atenuatoarelor de zgomot, exista numeroase posibilitati de a nu permite producerea unui nivel prea ridicat de zgomot. Mai ales ca uneori este mult mai usor sa previi decat sa incerci reducerea zgomotului dupa ce acesta a fost deja produs.

Reglementari referitoare la sunet in sistemele de ventilatie.

In normative sunt in general impuse limitele maxime admisibile ale nivelului de zgomot echivalent interior, exprimate sub forma de curbe de zgomot sau global in dBA.
Spre exemplu, pentru incaperi cu destinatie birou numarul de ordine al curbei Cz este 35, asta echivaland cu valoarea globala 40 dB(A).
Alte exemple:
Restaurant 45 Cz sau 50 dB(A)
Camera hotel 30 Cz sau 35 dB(A)
Sala conferinta 35 Cz sau 40 dB(A)

Exista mai multe tipuri de curbe de zgomot:
Cz - curba de nivel egal de tarie utilizata in standardele romanesti (STAS 6156-86)
Nc - Noise Criteric – utilizata in S.U.A.
NR - Noise Rating – valoarea zgomotului dupa ISO

Normativul I.5-98 admite sa se efectueze calcul de verificare al nivelului de zgomot numai pentru frecventa de 250 Hz, iar la cladirile pretentioase (sali de auditii, opera, studiouri de emisie etc.) sa se efectueze acest calcul pentru toate frecventele.