Home » Ventilaţie şi filtrare » Tubulatura ventilatie si transport pneumatic

Tubulatura ventilatie si transport pneumatic

Tubulatura ventilatie rectangulara.

Tubulatura de aer si piesele de legatura cu sectiune rectangulara sunt executate din tabla zincata sau din otel inoxidabil si sunt concepute pentru a fi utilizate la sisteme de ventilatie sau climatizare in cladiri de locuit, in cladiri social-administrative si culturale (birouri, magazine, restaurante), spatii comerciale si constructii industriale si la evacuarea noxelor si suspensiilor usoare degajate in procesele de productie, din spatii inchise si obiective industriale.

Materialele folosite sunt tabla din otel cu depunere zinc de minimum 100 g/m² pana la 275 g/m² sau din tabla de otel inoxidabil AISI 304, AISI 304L, AISI 316L.

Grosimile pot varia de la 0,5 mm pana la 4 mm in functie de dimensiunile tubulaturii si de presiune.

Tubulatura se poate executa izolata sau neizolata.

Tubulatura ventilatie circulara.

Tubulatura circulara, este tipul de tubulatura folosita cu precadere in toate tipurile de instalatii, inclusiv in sistemele de ventilatie si climatizare. In categoria tubulaturii circulare sunt incluse tubulaturile propriu zise, precum si coturile, imbinariile si accesoriile.

Toate aceste produse ce fac parte din categoria tubulaturii circulare sunt produse in forma circulara, mai exact sub forma unei tevi rodunde, de unde vine si numele.

Tubulatura circulara este disponibila pe piata sub mai multe forme. In primul rand, din punctul de vedere al materialului folosit, exista tubulatura circulara din tabla zincata, tubulatura circulara spiralata, tubulatura circulara din inox si tubulatura circulara din aluminiu.

Tipul de material al tubulaturii circulare trebuie ales impreuna cu un specialist, pentru a-l adapta conform la conditiile de presiune si umiditate, la tipul si scopul instalatiei, precum si la edificiul in care urmeaza sa fie montata. Un alt aspect important referitor la tubulatura circulara este maleabilitatea.

Astfel, in categoria tubulaturii circulare vom regasi tubulatura circulara flexibila, realizata din aluminiu si tubulatura circulara rigida, ambele categorii fiind disponibile pe piata atat su forma izolata cat si neizolata.

Transport pneumatic pentru domeniul industrial.

Dezvoltarea continuă a domeniului industrial (industria lemnului, farmaceutică, de morărit şi panificaţie, industria chimică etc.) şi necesitatea protejării mediului inconjurător au impus crearea unei game speciale de elemente etanşe destinate transportului pneumatic al aerului încărcat cu diferite particule reziduale - rumeguş, şpan, prafuri şi pulberi, porţelan, etc. Prin transportul pneumatic se poate realiza deplasarea materialelor pulverulente şi granulare, prin antrenarea lor într-un curent de aer.

În aplicaţiile industriale sistemul s-a dovedit economic prezentând o serie de avantaje:
- este simplu de adoptat la diverse procese tehnologice;
- protejează materialul transportat de impurificări fără a afecta mediul exterior;
- este uşor de exploatat şi prezintă posibilităţi de automatizare;
- permite transportul unor materiale cu pericol de autoaprindere şi explozie, caz în care se utilizează sisteme închise cu gaze inerte.

Concepţia unui sistem de transport pneumatic, aparatura necesară şi indicatorii economici diferă în mod substanţial în funcţie de regimul de presiune al instalaţiei.
Astfel, conform acestui criteriu sistemele se clasifica în:
- sisteme de suprapresiune, ce pot fi de joasă, medie sau înaltă presiune Sistemele de transport în suprapresiune pot deservi mai multe puncte de utilizare ce pot fi colectoare cu ciclon, buncăre de depozitare sau consum, filtre, etc.
- sisteme în depresiune. Se utilizează pentru transportul materialelor din mai multe locuri, la aceeaşi destinaţie; se recomandă, de asemenea, în cazul substanţelor toxice, urât mirositoare etc. pentru că nu sunt scăpări din interiorul conductelor.

Este posibilă utilizarea presiunilor negative de lucru (transport în depresiune), ceea ce conduce către o extindere a aplicabilităţii acestor sisteme şi în zonele industriale care utilizează aceste tehnologii de lucru. Se ştie că principala problemă în transportul aerului încărcat cu diverse categorii de microparticule este crearea unei mixturi critice de particule fin divizate şi aer, care se poate autoaprinde.
Acest lucru poate fi evitat prin minimizarea surselor de foc, a descărcărilor electrostatice şi, mai ales, printr-o proiectare de specialitate, riguros executată. O alta problemă în aplicaţiile speciale ce implică vehicularea şi transportul particulelor solide cu ajutorul aerului, o constitue fenomenul de coroziune mecanică. Soluţia pentru aceasta problema: sistemele de tubulaturi pentru transport pneumatic au o formă constructivă special concepută pentru a evita apariţia acestor fenomene.

Tubulatura SPIRO.

Tubulatura SPIRO este o tubulatura ventilatie metalica rigida, dreapta, cu sectiune circulara ce se obtine prin infasurare si imbinare spiralata prin faltuire a unei fasii de tabla.
Este utilizata pentru transportul aerului in instalatiile de ventilatie mecanica sau climatizare din cladiri rezidentiale, administrative, social-culturale, comerciale sau industriale.

Materia prima utilizata este tabla din otel zincat, tabla din otel inoxidabil sau din aluminiu.
Tubulatura Spiro si piesele speciale se executa pe utilaje specializate produse si certificate de SPIRO INTERNATIONAL SA (Elvetia), fara deteriorarea suprafetei zincate la imbinarile faltuite. Otelul zincat din care se confectioneaza tubulatura circulara precum si faltul de imbinare spiralat confera acesteia un nivel inalt de rigiditate. Interiorul tubulaturii din otel zincat are un grad inalt de luciu si netezime al suprafetei ce permite trecerea aerului fara a simti pierderi de presiune statica. De asemenea tehnologia de executie a tubulaturii spiralate permite obtinerea de lungimi mari a tronsoanelor (standard pana la 6 m), asta ducand la micsorarea pierderilor de presiune datorate imbinarilor.

Punctul forte al sistemului este tehnologia utilizata pentru asigurarea etansarii: aplicarea pe capetele fiecarei piese a unei garnituri duble de cauciuc. Pierderile de aer din canale produc o serie de efecte nedorite în instalaţii precum: reducerea debitului de aer ce ajunge în incaperile climatizate, inrautatirea calitatii aerului interior prin antrenarea prafului depus in spatiile unde se pierde aerul vehiculat si pierderi importante de energie.

Aceste fitinguri de ventilatie cu garnitura de cauciuc confera sistemului clasa maxima D de etanseitate, recomandata mai ales in contextul directionarii eforturilor catre economia de energie si a reducerii emisiilor de CO2, dar la comanda, fitingurile se pot executa si fara garnituri, acestea asigurand clasa C de etanseitate.