Home » Ventilaţie şi filtrare » Difuzoare de aer

Difuzoare de aer

Sistemul de difuzie a aerului reprezintă partea terminală și vizibilă a unei instalații de ventilatie si influențează in mod direct percepția ocupanților asupra confortului. Difuzia aerului este strâns legată de calitatea aerului din interior. Atunci când este proiectat corespunzător, permite evacuarea poluanților și contribuie la dezvoltarea unui mediu sănătos pentru ocupant.

Difuzia aerului contribuie, de asemenea, la dezvoltarea durabilă. Aceasta influențează consumul de energie al clădirii, iar economia de energie este unul dintre criteriile necesare pentru obținerea etichetei ecologice a cladirii.

În cele din urmă, difuzia aerului și confortul termic sunt de asemenea definite de ISO 7730. Acest standard definește criterii calitative care măsoară și evaluează mediile termice moderate.

Grile Ventilatie si Anemostate.

Grile ventilatie pentru introducere/evacuarea aerului confectionate din profil de aluminiu special extrudat:
- grile de interior pentru aspiratia sau evacuarea aerului in incaperi. Modele disponibile: grile simpla deflexie, dubla deflexie, slot difuzor.
- grile de exterior: se utilizeaza pe peretii exteriori ai cladirilor pentru introducerea sau evacuarea aerului. Modele disponibile: grile rectangulare, circulare sau gravitationale.
- grile transfer pentru usa, utilizate pentru transferul aerului si egalizarea presiunii intre incaperi.
- anemostate, pentru plafon, utilizate la introducerea sau evacuarea aerului din incaperi. Acestea pot avea forma patrata sau circulara.

Anemostate şi grile pentru plafon, perete, casa scărilor şi pardoseală, care nu sunt numai elemente estetice de design, dar îndeplinesc şi cerinţele exigente de ventilaţie şi acustice.

Difuzoare de aer.

Categoria de produse difuzoare de aer de tip anemostat include toate difuzoarele de plafon, pe o directie, doua, trei sau patru directii. In aceasta categorie sunt cuprinse atat cele rectangulare cat si cele circulare.

Anemostatele sunt produsele cele mai cunoscute pentru aplicatiile uzuale de genul birouri ”open-space”, sali de restaurant, etc., deoarece acestea sunt foarte eficiente, avand capacitatea de a refula debite mari de aer, cu o difuzie eficace. Cele mai des intalnite sunt anemostatele patrate cu difuzie in 4 directii ce se pot monta cu usurinta atat in tavanele casetate, cat si in cele plane, de rigips.

In functie de pozitia de montaj si chiar de cerinta aplicatiei, anemostatele se pot fabrica pe 1, 2, 3 sau 4 directii, patrate sau rectangulare.

Anemostatele patrate si cele circulare au centrul detasabil, permitand atat fixarea facila cat si posibilitatea de a accesa interiorul plenumului.

Anemostatele sunt difuzoarele cu cea mai larga aplicatie. Deoarece se pot folosi si pe aspiratie si pe refulare, acestea se gasesc in incaperi cu suprafete mari, de tip open space cum ar fi birouri, sali de restaurant, sali de spectacole si de conferinte, etc.

Electromec are o gama foarte larga de difuzoare de tavan, difuzoare de perete, difuzoare industriale, grile de ventilatie, grile de ventilatie prin deplasare (displacement), sisteme cu volum de aer variabil, duze, plenum-uri si alte accesorii pentru grile.

Grile pentru introducere si evacuare din otel sau aluminiu – grile de transfer, grile pentru montaj la interior si exterior, grile pentru montaj pe tubulatura, grile de pardoseala.
Grile de perete - grile din aluminiu pentru introducerea si evacuarea aerului.
Difuzoare de perete - disponibila in variante diverse de design, cu diferite placi frontale si functionalitati. Deoarece placa frontala se potriveste mai multor tipuri de cutii plenum, se poate folosi cu usurinta acelasi tip de difuzor (cu acelasi design) atat pentru introducere cat si pentru evacuare.
Difuzoare de tavan - sunt astfel construite incat se preteaza la diverse tipuri de tavan modular si au placi frontale in diverse variante de design.
Difuzoare de tavan vizibile - difuzoare destinate spatiilor unde sistemul de ventilatie va ramane aparent.
Difuzoare de ventilatie prin deplasare - este o serie de difuzoare pentru ventilatia prin deplasare (displacement ventilation) disponibile in diferite variante de design, pentru diferite situatii. Aceste difuzoare au plăcile frontale perforate si duze orientabile in spatele placii frontale (ceea ce inseamna ca directionarea aerului este foarte flexibila ), de secţiune semicirculară şi rectangulară.
Difuzoare industriale - difuzoare concepute pentru introducerea unor debite mari de aer spatii industriale dar si comerciale, socio-culturale, etc. De asemenea, acestea pot funcţiona şi în regim de încălzire şi în regim de răcire.
Difuzoare cu debit de aer variabil - difuzoare motorizate pentru introducerea unor volume de aer variabile.
Difuzoare pentru spatii socio-culturale - sunt difuzoare cu deplasare de aer, circulare sau rectangulare, pentru montaj sub scaune in sali de spectacole, teatru, cinematograf, etc.
Cutii plenum - diverse tipuri de cutii plenum, folosite pentru introducerea si evacuarea aerului; sunt destinate sa asigure un debit de aer stabil difuzoarelor cu conexiune circulara sau rectangulara. Sunt prevazute cu dispozitive pentru reglarea si masurarea debitului de aer, precum si cu izolatie fonoabsorbanta.
Valve de aer - valvele de aer se folosesc pentru introducerea si evacuarea cantitatilor mici de aer, in locuinte, bai, scoli unde nu sunt necesare solutii avansate de ventilatie. De obicei se racordeaza direct cu tubulatura fara a utiliza cutii plenum. In mijlocul valvelor se afla un con ajustabil astfel incat cantitatea de aer introdusa/evacuata sa poata fi reglata.